Vad är digital tillgänglighet?

Digital tillgänglighet innebär allas rätt att ta till sig information och utföra tjänster, oavsett förmåga eller eventuell funktionsnedsättning. Målet är att skapa webbplatser, appar och digitala verktyg som är tillgängliga för så många som möjligt, inklusive personer med olika typer av funktionsnedsättningar.

Tillgänglighet riktar sig först och främst till personer med olika funktionsnedsättningar, såsom:

    • Motoriska funktionsnedsättningar (t.ex. att inte kunna använda en mus eller tangentbord)
    • Kognitiva funktionsnedsättningar (t.ex. svårigheter att förstå komplex information)
    • Lässvårigheter (t.ex. dyslexi)
    • Synnedsättning (t.ex. nedsatt syn eller färgblindhet)
    • Hörselnedsättning (t.ex. behov av textning på videor)

    Föreställ dig att du inte kan se färg. Du surfar på nätet och vill ta del av information, men du möts av ett diagram som detta:

    Hur stor andel av punkterna är godkända? Hur stor andel är underkända? För en person med full färgsyn är detta enkelt att avläsa. Men för någon som inte kan se färg eller är färgblind kan detta bli ett stort problem.

    Här ser du samma diagram, men i gråskala:

    Det är svårt, om inte omöjligt, att förstå de olika sektionerna utan att kunna urskilja färgerna. Detta är ett tydligt exempel på bristande digital tillgänglighet. Diagram som dessa gör det svårare för personer med synnedsättning att ta del av viktig information.

    Men hur kan vi göra detta mer tillgängligt? Ett sätt är att lägga till mer information i diagrammet, så att man inte enbart är beroende av färger. Här är ett förbättrat exempel:

    I denna version av diagrammet är varje del tydligt märkt med text eller symboler, vilket gör det möjligt för alla, oavsett synförmåga, att förstå vad de olika delarna representerar. Genom att lägga till sådana detaljer förbättras tillgängligheten för personer med synnedsättningar eller färgblindhet.

    Varför är digital tillgänglighet viktigt?

    Alla har rätt att kunna ta del av digital information. Om vi inte gör våra digitala produkter tillgängliga, exkluderar vi en stor del av befolkningen från att kunna använda dem fullt ut. Det handlar inte bara om att följa lagar och riktlinjer (som exempelvis DOS-lagen i Sverige), utan också om att skapa en mer rättvis och inkluderande digital miljö.

    Hur kan du göra din webbplats mer tillgänglig?

    Det finns många enkla åtgärder du kan göra för att förbättra tillgängligheten på din webbplats. Här är några tips:

       

        1. Använd klarspråk: Se till att texten på din webbplats är lätt att läsa och förstå.

        1. Lägg till alt-texter till bilder: Beskriv vad som finns på bilden för personer som använder skärmläsare.

        1. Använd tydliga kontraster: Färger med låg kontrast kan vara svåra att se för personer med synnedsättning. Använd verktyg för att kontrollera detta.

        1. Gör interaktiva element tillgängliga: Se till att knappar och formulärfält kan användas utan mus, t.ex. via tangentbordet.

        1. Testa tillgängligheten: Använd verktyg som WAVE för att analysera tillgängligheten på din webbplats.

      Genom att vidta dessa åtgärder kan du bidra till att göra din webbplats mer inkluderande för alla användare.